Deca i knjige

Knjige

Odgajati dete tako što ćete mu usaditi ljubav prema knjigama i čitanju je dugoročna investicija od koje će mališan imati višestruke koristi. To je ujedno i jedna od najboljih osobina koje možete da mu prenesete čitanjem.

Dakle,  čitanje deci je važno, ali u vremenu u kome živimo, ponekad se desi da sve prebrzo ide i da se nema dovoljno vremena. Ovaj tekst nije tu da bi se kritikovalo, već samo da podseti da treba da pokušamo i pronađemo vreme kako bi probudili kod dece ljubav prema knjigama. Vreme koje je odvojeno za zajedničko druženje, vreme samo za vas i vaše dete (decu) koje je neprocenjivo. Vreme za otkrivanje ili potvrđivanje koje su to važne stvari koje nam čitanje donosi. Jer, kako neki mudri ljudi kažu – ,,Dete koje čita, postaje čovek koji misli.”

Čitanje navodi čoveka na razmišljanje. Na primer, deca uzrasta od 12 do 18 meseci počinju da doživljavaju ono što se naziva „knjiga pojmova“. Oni tako preko onoga što im čitaju roditelji uče šta znači gore-dole, veliko-malo, itd.
Mališani, takođe, u ovom uzrastu uče kakav zvuk proizvodi određeni predmet. Tako mačka kaže „mjau“, a auto „brm-brm“. Ovakvo učenje koje se odvija tokom čitanja zatim se prenosi na ostale stvari, a asocijacije koje su uspostavljene kroz čitanje šire se na spoljašnji svet. Kasnije, kako deca rastu kroz priče uče o moralnim načelima, merilima, prihvatljivom ponašanju i strukturi našeg društva. Priče ih uče o životu i njihovi mladi umovi se hrane kroz čitanje.

Listanjem knjiga sa slikama dete upoznajemo sa novim i osnovim rečima, koje su osnov za razvoj govora i komunikacije. Čitanjem i prelistavanjem slikovnica od najranijeg uzrasta detetu pomaže da izgradi jezik, ali i bliskost sa roditeljima. Čak i onda kada dete ne razume tačno šta mu se govori. Knjige ne doprinose samo govorno-jezičkom razvoju, već donose i emocionalnu komponentu i postaju spona između deteta i roditelja. Čitanje kratke priče, bajke, basne, pred spavanje može biti ritual za lakše uspavljivanje. Takođe, može biti i pomoć pri prelaznom periodu kada dete počinje da spava samo u sobi ili svom krevetu.

Neka vaše dete slobodno izabere jednu ili dve knjige koje želi. Vi takođe izaberite knjige za sebe. Nikada mu nemojte reći “Ta knjiga nije dobra za tebe ili previše je stara”. Pustite dete da izabere šta ono želi. Ako knjiga nije za njega, veoma brzo će mu dosaditi i samo će tražiti da mu čitate drugu.

Ako vaše dete već voli da čita, idite sa njim u biblioteku prvih par puta. Dozvolite mu da uzme knjige koje želi čak i ako nisu namenjene njegovom uzrastu. Podstičite ga da neguje ljubav prema knjigama i čitanju.

I na kraju, pošto svom detetu već kupujete poklone, potrudite se da to bude dobra knjiga.

Posedovati knjigu je divna stvar.

Knjiga je jedinstveni oblik prenosive magije. – Stiven King

1 comments

  1. It is appropriate time to make some plans for the future and it’s time
    to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you few interesting
    things or advice. Maybe you can write next articles
    referring to this article. I want to read even more
    things about it!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2021 Demago Sva prava zadrzana.

Dizajn i održavanje WWA DIGITAL